Welke kleur moeten padelballen hebben: de evolutie van een van de grondslagen van de sport

Ontdek de historische evolutie van paddle-tennisballen, samen met de huidige varianten en hun impact op het spel

Een van de belangrijkste zaken bij het beoefenen van een sport is het kennen van de regels en deze kunnen volgen. Hoewel een van de bekendste kenmerken van padel is dat het veel van zijn basisprincipes van tennis haalt, is een daarvan de bekende kleur van de ballen waarmee beide sporten worden gespeeld.

In dit artikel verkennen we de geschiedenis achter de kleur van de officiële padelballen en enkele spannende variaties.

Toegestane kleuren in padelballen volgens de regels

Op pagina 11 van het officiële reglement van de Internationale Padel Federatie wordt gesproken over de bal. Wat betreft de kleur staat er dat “De bal moet een rubberen bol zijn met een gelijkmatig witte of gele buitenoppervlakte”

Deze verklaring omvat de oorspronkelijke historische kleur, omdat aan het begin van de sport de ballen oorspronkelijk wit waren om ze te onderscheiden van de traditionele groene kleur van het veld, dus vandaag de dag blijft het in de regels als een officiële kleur, ondanks dat het niet meer gebruikt wordt in officiële toernooien en competities.

Head bal op een officieel padelveld
Head bal op een officieel padelveld

De kleur van de ballen in racketsporten

De komst van kleurentelevisie betekende een radicale verandering in de uitzending en regelgeving van sporten. Daarom besloot de Internationale Tennis Federatie in 1972 vanwege de moeilijkheid van de witte kleur van de bal op tv, omdat het gemakkelijk te verwarren was met de lijnen van het veld, de kleur van de ballen te veranderen.

Witte bal in een traditionele tenniswedstrijd
Witte bal in een traditionele tenniswedstrijd

Uit een studie bleek dat de fluorescerend gele kleur zowel voor de spelers als voor de kijkers beter was, waardoor ze gemakkelijk te volgen waren zonder visuele problemen.

Arturo Coello speelt met een officiële World Padel Tour bal
Arturo Coello speelt met een officiële World Padel Tour bal

Vandaag de dag zijn er veel merken bekend om het leveren van uitstekende padelballen voor het spelen, enkele van onze favorieten zijn:

Head Padel Pro S ballen

Head Padel ballen
AANBIEDING: 5,50 €
ADVIESPRIJS: 6,50 €

Head Padel ballen

De Head Padel Pro S zijn de officiële ballen van de World Padel Tour. Ze bieden een schone, lichte en snelle stuit en goede controle. Het geeft ook een prettige textuur bij aanraking. Een klassieker van het merk dat een favoriet blijft onder spelers.

Bullpadel Premium Pro ballen

Bullpadel FIP Next Pro ballen
AANBIEDING: 4,50 €
ADVIESPRIJS: 6,00 €

Bullpadel Premium Pro ballen

De Bullpadel Premium Pro zorgen voor een hoge spelsnelheid, wat het tempo van de wedstrijden versnelt. Bovendien bieden ze een hoge duurzaamheid dankzij de rubberen kern van hoge dichtheid.

Het is een bal voor ervaren spelers, omdat met weinig kracht de bal snel loskomt, waardoor het spel veel sneller en dynamischer wordt.

Adidas Speed RX ballen

Dunlop Pro Padel ballen
AANBIEDING: 4,40 €
ADVIESPRIJS: 6,00 €

Adidas Speed RX ballen

De Adidas Speed ​​Pro RX-ballen zijn een gevestigde waarde in de sport, een toegewijd model van het merk en een favoriet onder spelers omdat ze trillingen verminderen en een uniforme vlucht bereiken.

Gemaakt met 50% vilt met wol dat opvalt door zijn hoge kwaliteit rubber en snel herstel

Andere kleuren van padelballen

Kleuren zijn in de loop van de tijd veranderd en aangepast als het gaat om niet officiële wedstrijden, een voorbeeld hiervan zijn de oranje ballen, erg populair in versies van padel waarin wordt gespeeld op fluorescerende banen.

Nox Roze ballen AECC
Nox Roze ballen AECC

Net zoals de roze padelballen van Nox, worden ze steeds bekender, omdat met de aankoop van deze ballen donaties worden gedaan voor borstkankeronderzoek.

Of je nu de voorkeur geeft aan de klassieke witte bal of een kleurrijk tintje aan je wedstrijden wilt toevoegen, je zult zeker opties vinden om aan je behoeften te voldoen en je eigen stijl op het veld uit te drukken.