De padelslagen die elke speler zou moeten kennen

Bekijk de verschillende versies van wereldwijd bekende slagen die kenmerkend zijn voor padel.

Ben je net begonnen met het verkennen van de padelbanen en ken je de meest representatieve slagen van padel nog niet? In het artikel van vandaag geven we ze een naam en vertellen we je hoe en wanneer ze uitgevoerd moeten worden.

De lijst met de belangrijkste padelslagen

Padel deelt slagen met andere disciplines zoals tennis, maar heeft er veel die echt de essentie vormen.

Dit zijn de slagen die elke padelspeler zou moeten kennen:

De service: het eeuwig onderschatte

De service is een van de belangrijkste slagen en het wordt vaak het minst aandacht aan besteed op amateurniveau. Goed uitgevoerd, verhoogt het exponentieel de kansen om het punt te winnen.

Het is belangrijk om te onthouden dat de hoogte van de bal bij het raken niet hoger mag zijn dan de heuplijn opdat de service geldig is. Het is ook niet toegestaan om de servicelijn te betreden tijdens het slaan.

Als alternatief voor de traditionele service, hebben we de “Nerone service”. Deze slag is vernoemd naar zijn bedenker, de voormalige wereld nummer één Seba Nerone, die de regels van de service veranderde door te beginnen met het slaan van de bal met een backhand, ondanks dat hij rechtshandig is.

De lob: de sleutel van padel

De gemakkelijkste slag om uit te voeren en tegelijkertijd een van de moeilijkste om te kiezen afhankelijk van de spelsituatie. Het stelt je in staat om tegenstanders van bovenaf te overwinnen om van verdediging naar aanval over te gaan.

Er wordt gezegd dat een lob goed is wanneer deze voorbij het midden van het veld van de tegenstanders stuitert, en nog beter wanneer het achter de servicelijn stuitert. Het is aan te raden om het uit te voeren wanneer de bal in een comfortabele situatie aankomt, omdat het anders kort kan blijven en de tegenstander het punt kan definiëren.

Er zijn variaties in de lob. Men zegt dat een lob “geprikt” of “geregend” is wanneer het veel hoogte krijgt. Het kan zeer effectief zijn wanneer de wedstrijd buiten wordt gespeeld en klimatologische aspecten zoals wind of zon het spel kunnen beïnvloeden.

Aan de andere kant, de “gesneden” lob is degene die met effect wordt uitgevoerd en minder hoogte krijgt dan een traditionele of “geregende”. Het doel van deze slag is om de tegenstander van bovenaf te overwinnen en dat de bal bijna geen bounce biedt wanneer deze het glas raakt.

De volley: het net als hoofddoel houden

De volley is de slag die het meest dicht bij het net wordt uitgevoerd. Het dient om de tegenstanders verdedigend op de achterkant van het veld te houden en zo de mogelijkheid te hebben om het punt te definiëren wanneer zij een fout maken.

Het is aan te bevelen om diepe volleys uit te voeren die dicht bij de servicelijn stuiteren zodat de tegenstander twijfelt of hij de bal laat passeren om op het glas te stuiteren of hem eerder slaat. Het is ook belangrijk om de richting van de volleys te variëren zodat de tegenstanders continu moeten bewegen en het retourneren van de bal moeilijk wordt.

Een veelvoorkomende situatie gerelateerd aan deze slag is de botsing of duel van volleys, die optreedt wanneer alle vier spelers dicht bij het net volleyen met het doel om het punt te definiëren.

De bandeja: het meest kenmerkende symbool van padel

De bandeja is de meest gebruikte slag in padel. De naam erft het van de manier waarop de slag wordt voorbereid, zeer vergelijkbaar met de houding die een ober aanneemt wanneer hij een dienblad in zijn hand draagt.

Het doel van de bandeja is om de tegenstander weg van het net te houden. Een bandeja wordt als goed beschouwd wanneer het diep is en niet veel bounce biedt op het glas. Net als bij de volleys, wordt aanbevolen om de richting van de bandeja te variëren om de tegenstander te dwingen te draaien wanneer de bal op het glas stuitert, wat het retourneren moeilijk maakt.

Een bandeja is verdedigend wanneer het dient om de bal langzaam terug te geven na een goede lob van de tegenstander, terwijl de aanvallende een grotere snelheid heeft om de reactietijden te beperken. Er zijn variaties zoals de “bande-globo” van Alejandra Salazar, die deze slag heeft uitgevonden door beide concepten te fusioneren om haar tegenstanders te misleiden en tijd op het veld te winnen.

De haak: niet esthetisch maar effectief

Deze slag lijkt op de bandeja maar wordt uitgevoerd wanneer de bal precies boven het hoofd is. Zoals de naam al doet vermoeden, bestaat het uit het imiteren van de beweging van een haak op het moment van het raken van de bal.

Het is een defensieve en moeilijk te perfectioneren slag omdat het de speler dwingt een onnatuurlijke beweging te maken.

De techniek, lichaamshouding en kracht die bij elke slag worden gebruikt, bepalen het succes of falen van de uitvoering. | Afbeelding: World Padel Tour.

De víbora: waar effect en kracht samensmelten

Het is een van de “pittigste” slagen die in padel kunnen worden uitgevoerd. Het mengt kenmerken van de bandeja samen met de effecten en kracht die aan de smash worden gegeven. Op amateurniveau is het een winnende slag, terwijl het onder professionals wordt beschouwd als een slag ontworpen om de tegenstander onder druk te zetten en de aanvalspositie te behouden.

De chiquita: ontworpen om te verrassen

Het is een slag die wordt uitgevoerd in defensieve posities en is de voorloper van een overgang naar de aanval. Een goede chiquita zorgt ervoor dat de bal heel dicht bij het net passeert met een medium-lage snelheid die de reactie van de tegenstanders beperkt wanneer ze aanvallen. Het maakt het mogelijk om het ritme van het spel te veranderen en, indien correct uitgevoerd, creëert het een voordeel om naar het net te gaan om te volleyen.

Het wordt aanbevolen om de chiquitas met “marge” uit te voeren, dat wil zeggen, dat het geen kwestie van millimeters is dat de bal het net passeert. Het is een geweldig alternatief in verdediging zodat tegenstanders niet gewend raken alleen maar lobs of ballen op halve hoogte te ontvangen wanneer ze in aanvalsposities zijn.

Uit de muur komen en muurafdaling: Klinken vergelijkbaar, maar zijn niet hetzelfde

Deze twee slagen worden vaak met elkaar verward, maar zijn verschillend omdat ze in verschillende spelsituaties worden gebruikt. Het uit de muur komen gebeurt in een verdedigende fase wanneer de bal van de tegenstander een lage bounce genereert na het raken van het glas. In deze situatie komt er een slag uit het uit de muur komen die simpelweg bedoeld is om de bal naar de andere kant van het net te passeren.

Aan de andere kant heeft de muurafdaling offensieve connotaties. Het is de slag die wordt uitgevoerd wanneer de bal op een aanzienlijke hoogte blijft na te hebben gebotst op het glas. Het lijkt in uitvoering op een smash die wordt uitgevoerd vanaf de achterkant van het veld.

De contramuur: Een reddingsboei of een middel om aan te vallen?

Het is een van de meest gebruikte slagen om het punt levend te houden in gecompromitteerde situaties. Het bestaat uit het slaan van de bal tegen het glas met als doel dat de bounce naar de andere kant van het veld gaat. Het aanbevolen is om de bal zo hoog mogelijk te raken zodat de bounce de tegenstanders van bovenaf overtreft.

De contramuur kan ook worden uitgevoerd met behulp van de zijglazen, waardoor effecten ontstaan en onzekerheid bij de tegenstanders wordt gecreëerd. Een van de beste punten in de geschiedenis van padel had een zijcontramuur als hoofdrolspeler:

De smash: (bijna) altijd definitief

Het is een van de meest gebruikte slagen om punten te definiëren. Het heeft veel verschillende versies en ze zijn allemaal geldig, hoewel er over het algemeen twee zijn die zich onderscheiden van de rest: de door drie en de door vier.

We spreken van de smash door drie wanneer de bal op het achterste glas stuitert en het veld verlaat over een van de twee zijmuren die drie meter hoog zijn, vandaar de naam.

Aan de andere kant, de smash door vier is degene die geen bounce biedt en, indien succesvol uitgevoerd, het punt beëindigt. Het wordt meestal heel dicht bij het net uitgevoerd, waardoor de bal op de grond stuit en vervolgens de grenzen van de achterwand, die vier meter meet, overschrijdt. Zodra het deze overschrijdt, eindigt het punt automatisch omdat de bal als uit het spel wordt beschouwd.

De rulo aan het hek: altijd onvoorspelbaar

De uitvoering is vergelijkbaar met die van een smash, hoewel het doel is dat de bal op het hek stuit zodat de tegenstander twijfelt over de latere richting die het zal nemen.

Het is een zeer effectieve slag in tijden zoals de winter wanneer de bal niet zoveel stuit vanwege de lage temperaturen. Een van de spelers die het rulo aan het hek het meest beheerst, is de “Chaqueño” Franco Stupaczuk, waardoor het een van de pijlers van zijn spel is:

De dropshot: een slag die somnifer kan zijn…

Het doel van deze slag is hetzelfde als in tennis: de bal zachtjes met effect raken zodat het heel dicht bij het net passeert en twee keer stuit voordat de tegenstander het kan raken.

Een van de spelers die deze slag het meest beheerst, is de ‘Wolf’ Juan Lebrón, die zijn eigen versie heeft uitgevonden: “de slaapster”. Het is een dropshot dat wordt uitgevoerd in de tegenaanval na een smash van de tegenstander die op het glas stuit zonder voldoende hoogte te krijgen om het punt te winnen:

De willy: spectaculair wanneer het verschijnt

Het is een van de meest magische slagen die gezien kan worden op de 20×10. Het wordt uitgevoerd met de rug naar het net en de bal slaan onder de benen met het racket dicht bij de grond.

Het wordt vaak gebruikt als een middel in padel dat leidt tot magische punten, zoals deze van Momo González in het verleden Milan P1 van Premier Padel: