Hoe zorg je voor je padelracket? Tips die je moet weten

Is het je ooit overkomen dat je dol was op je padelracket, maar dat het zonder duidelijke reden kapotging? Misschien komt dat omdat je iets verkeerd deed zonder het te weten. Daarom geven we je in de blog van vandaag een reeks tips om de levensduur van je racket zo veel mogelijk te verlengen.

Goed voor onze padelrackets zorgen is essentieel om optimale prestaties te garanderen wanneer we trainen of deelnemen aan wedstrijden. Door een paar eenvoudige tips te volgen, en vooral sommige gewoontes achterwege te laten, kunnen we ze in perfecte staat houden en vroegtijdige slijtage voorkomen.

Over het algemeen gaat een padelracket op amateurniveau iets meer dan een jaar mee, hoewel dit afhangt van het aantal wedstrijden dat we wekelijks spelen. Het is echter niet moeilijk om de levensduur te verlengen en vergelijkbare prestaties te behouden als toen we het racket net hadden aangeschaft.

Tips om je padelracket te verzorgen en de levensduur te verlengen

Veel spelers hechten weinig belang aan het goed verzorgen van hun padelrackets, hetzij omdat ze er niet genoeg aandacht aan besteden, hetzij omdat ze zich niet bewust zijn dat sommige van hun gedragingen zeer schadelijk zijn voor hun belangrijkste partner op de 20×10.

Daarom zul je je waarschijnlijk herkennen in de tips en situaties die we vandaag in de blog bespreken, omdat ze dagelijks te zien zijn in elke padelclub, zelfs onder de beste spelers ter wereld. Het enige verschil is dat zij zoveel rackets hebben als ze willen, terwijl wij amateurs er alleen maar van kunnen dromen.

Vermijd blootstelling aan extreme temperaturen

Dit aspect is vooral schadelijk voor het rubber in de kern, dat bij plotselinge temperatuurveranderingen van vorm kan veranderen waardoor de prestaties op de 20×10 drastisch achteruitgaan. Dit is een advies dat vooral in overweging moet worden genomen tijdens seizoenen zoals zomer of winter in binnenlandse gebieden waar extreme temperaturen vaak voorkomen.

De normale temperatuur van het racket kan na slechts enkele minuten in direct contact met de zon tijdens hete periodes flink stijgen. | Afbeelding: Adidas Padel.

We raden aan om, zodra de wedstrijd of training is afgelopen, het racket onmiddellijk op te bergen in je hoes, rugzak of racketzak (bij voorkeur met thermobescherming) om de materialen waaruit het is gemaakt te beschermen.

Vermijd ten koste van alles dat het racket tijdens hete periodes langdurig in direct contact met de zon staat. Hetzelfde geldt wanneer de temperaturen aanzienlijk laag zijn: het racket mag nooit onbeschermd buiten worden gelaten.

Vervang regelmatig de overgrip

De grip van het racket is cruciaal, niet alleen om de prestaties van je slagen te verbeteren, maar ook om te voorkomen dat het handvat uit je hand glijdt, waardoor het tegen de vloer, het hek, de glazen of zelfs je eigen lichaam kan slaan.

Het is niet de eerste keer dat een racket “vliegt” door een versleten overgrip. In dit opzicht raden we regelmatige spelers aan om de overgrip elke drie of vier wedstrijden te vervangen, terwijl recreatieve spelers dit eens per maand kunnen doen.

Bij Zona de Padel hebben we de meest gewilde grips en overgrips op de markt. Deze worden gebruikt door professionele spelers, die ze zeer regelmatig vervangen.

Voorkom dat de oppervlakte van het racket nat wordt

Deze situatie komt vaker voor dan je denkt, vooral wanneer we op buitenbanen spelen. Als het begint te regenen, vragen we je niet om de wedstrijd te stoppen in het midden van een beslissend punt, maar wanneer je naar de bank gaat, zorg er dan voor dat je het oppervlak zo snel mogelijk droogt met een papieren handdoek of doek.

Water kan in het oppervlak doordringen en uiteindelijk de eigenschappen van het kernrubber aantasten. | Afbeelding: ZDP. 

Hetzelfde geldt wanneer we het racket schoonmaken met een vochtige doek. Het is belangrijk om het onmiddellijk te drogen, anders zal het rubber vocht opnemen en merk je een verminderde reactie en slagkracht naarmate je meer wedstrijden speelt.

Gebruik een framebeschermer

Dit is een van de gemakkelijkste en nuttigste tips om te volgen. Een goede beschermer voorkomt dat stoten tegen het oppervlak, het net of het glas kleine scheurtjes in het frame veroorzaken, die uiteindelijk je racket onbruikbaar maken.

Bij Zona de Padel hebben we de meest effectieve padelracketbeschermers op de markt. Merken hebben ontwerpen en technologieën ontwikkeld die niet alleen passen bij de verschillende frames van de rackets, maar ook de juiste bescherming bieden zonder het gewicht en de balans ervan significant te veranderen.

Vermijd onnodige slagen tegen het racket

Het is soms moeilijk om frustratie te beheersen na het verliezen van een punt of het maken van een grove ongedwongen fout, maar als je het afreageert op je racket, zul je er spijt van krijgen. De typische slagen die we tegen onze schoenen, benen of zelfs tegen het glas geven, zijn het begin van het einde voor ons wapen.

We kunnen niet genoeg benadrukken dat elk racket een levensduur heeft die voornamelijk wordt bepaald door het aantal impacten dat het frame en het oppervlak kunnen verdragen, dus als je sterkere slagen toevoegt die niet met het spel te maken hebben, wordt de combinatie uiteindelijk desastreus.

Hoewel het op het eerste gezicht lijkt alsof alles in orde is, bestaat er geen twijfel over dat de levensduur van het racket aanzienlijk wordt verkort wanneer we het onnodig slaan.

Raap de bal niet op van de grond door deze met het oppervlak te slaan

Dit is een van de meest voorkomende handelingen die we zien op de 20×10 en ook een van de meest schadelijke. De druk die wordt uitgeoefend bij de impact waarbij het oppervlak van het racket wordt ingedrukt door de bal en de vloer van de baan, is zeer schadelijk en merkbaar op de lange termijn.

Dit is een van de meest voorkomende handelingen om de bal van de grond op te rapen, en tegelijkertijd een van de meest schadelijke voor het padelracket. | Afbeelding: PUMA.

Veel van de meest erkende merken ter wereld vermelden op de etiketten van hun rackets dat deze handeling te allen tijde vermeden moet worden omdat zowel het carbon van de vlakken als het rubber aan de binnenkant onder te grote druk komen te staan, wat later leidt tot vervormingen en veel slechtere prestaties op de baan.