Álex Ruiz: de ‘Captain America’ van het padel

We beschrijven de carrière van Álex Ruiz, een van de meest erkende spelers in professioneel padel die zich ondanks het omgaan met chronische diabetes sinds zijn tiende jaar in de elite heeft gevestigd.

Álex Ruiz, ook bekend onder de bijnaam ‘Captain America’ vanwege zijn gelijkenis met de beroemde filmheld, is een Spaanse professionele speler die momenteel op de elfde plaats staat in de ranglijst van World Padel Tour en de twaalfde in Premier Padel, wat vanaf 2024 het referentiecircuit zal zijn.

De speler uit Malaga, een van de meest betrouwbare drives in het circuit, kan concurreren met de besten ondanks dat hij sinds zijn tiende type 1 diabetes heeft, wat hem dwingt om zijn bloedsuiker en glycemie op elk moment te controleren.

Gegevens van Álex Ruiz

Álex Ruiz valt op door zijn vermogen om slagen te verbergen, waardoor hij diepe bandejas, rulos en smashes door drie kan uitvoeren met bijna dezelfde opzet met zijn linkerarm.

In 2023 begon hij te spelen met Momo González, maar in maart van datzelfde jaar besloot hij een nieuw project te starten met ‘El Gato’ Juan Tello, met wie hij sindsdien aan de zijde van het veld deelt.

Naam en bijnaam

Alejandro Ruiz Granados, de “Captain America”

Geboortedatum en -plaats

12 juni 1994 (29 jaar). Malaga (Spanje)

Lengte

187 cm

Huidige partner Premier Padel 2024

Juan Tello

Positie

Drive

Bij Zona de Pádel onthullen we ‘Captain America’ om zijn carrière en de aspecten die hem definiëren als een van de meest gerespecteerde linkshandige spelers in de World Padel Tour en Premier Padel.

Biografie van Álex Ruiz

De speler uit Andalusië begon zijn sportcarrière met tennis, maar met de tijd verwisselde hij het racket voor het padelracket.

Ondanks dat artsen hem vertelden dat hij geen high-intensity sport kon beoefenen na zijn diagnose van type 1 diabetes op tienjarige leeftijd, brak Álex Ruiz met alle verwachtingen door te leren leven met zijn chronische ziekte en een plek in de elite te verdienen.

Dankzij de hulp van zijn ouders, medische vooruitgang en vooral door te leren hoe hij zijn lichaam door de jaren heen moest begrijpen om de constante schommelingen in bloedsuiker aan te pakken, is de speler uit Malaga gekomen waar hij nu is en heeft hij zijn diabetes zichtbaar gemaakt. Zijn geheim? Volgens hem, “een gezond dieet volgen, rust respecteren en bewust zijn van de veranderingen die het lichaam ondergaat gedurende de toernooien”.

Op vijftienjarige leeftijd besloot hij te concurreren in individuele toernooien van de Padel Pro Tour (de voorganger van World Padel Tour), en op zeventienjarige leeftijd voltooide hij het hele circuit.

García Campos en Álex Ruiz (aan de rechterkant van de foto) versloegen Francisco Palmera en Lucho Capra om in 2009 wereldkampioenen te worden

Gedurende die tijd toonde hij al zijn talent door wereldkampioen te worden in de onder-16 en onder-18 categorieën, spelend met García Campos en Matías Marina respectievelijk.
Het was precies met de laatste, die Álex Ruiz altijd heeft beschreven als “zijn ideale partner”, waarmee hij een naam voor zichzelf begon te maken in de World Padel Tour. Samen wonnen ze hun eerste twee Challenger-titels: die van Córdoba in 2015 en die in Lissabon in 2016.

Na deze successen werd hij benaderd door twee legendes van het circuit, Seba Nerone en Agustín Gómez Silingo, met wie hij sportief volwassen werd en vier andere Challenger-finales bereikte.

Vervolgens vormde hij een duo in 2020 met Martín Sánchez Piñeiro en Pablo Lijó voordat hij werd gebeld door Franco Stupaczuk, wat een kwalitatieve sprong in zijn carrière betekende.

Álex Ruiz en Franco Stupaczuk staan op de lijst van de 20 spelers die ten minste één toernooi van de World Padel Tour hebben gewonnen

De ‘Chaqueño’ vertrouwde hem voor het seizoen 2021, en samen met Carlos Pozzoni vormden ze een solide, veelzijdig en strijdlustig team dat aanwezig was in bijna alle finale rondes van elk toernooi, waardoor ze twee titels wonnen: de Sardegna Open en de Ciudad de México Open, beide keer versloegen ze Paquito Navarro en Martín Di Nenno in de finale. Deze prestatie stelde hen in staat om het seizoen af te sluiten als het vierde paar van de ranking.

Álex Ruiz bekroonde dat jaar met de overwinning in het Wereldkampioenschap Padel voor Teams gehouden in Qatar, waar Spanje zijn vierde ster veroverde door Argentinië met 2-0 te verslaan. Hoewel de man uit Malaga de finale niet speelde, nam hij wel deel aan andere rondes van een toernooi waaraan Alejandro Galán, Juan Lebrón, Paquito Navarro, Arturo Coello, Coki Nieto, Javi Rico en Momo González deelnamen.

Het Spaanse team won in 2021 zowel het mannen- als het vrouwentoernooi

Na de behaalde successen bleef hij een duo vormen met Franco Stupaczuk in 2022, maar slechts vijf toernooien na het begin van het seizoen besloot de Argentijnse speler samen te werken met Pablo Lima, wat leidde tot een breuk die schokgolven stuurde door de padel fans.

Ondanks het einde van dat geweldige hoofdstuk, verscheen er een nieuwe veelbelovende kans samen met Momo González, die al opviel samen met Javi Rico in de World Padel Tour.

Het duo uit Malaga genereerde een opvallende en karaktervolle padel op de blauwe baan, en concurreerde elke wedstrijd tegen de paren die geacht werden de titels te winnen. Samen werden ze runner-up in twee Master-toernooien in 2022, zoals die van Marbella en Madrid.

Bovendien speelden ze de finale van het Wereldkampioenschap Padel in Dubai, waar ze de beslissende confrontatie aangingen met Fernando Belasteguín en Sanyo Gutiérrez. De ervaring van de legendarische Argentijnse spelers was de sleutel om hen te verslaan met 6-4, 5-7 en 6-3, zodat de titel naar het Zuid-Amerikaanse land ging.

Ondanks de goede harmonie en het spel dat hij met Momo toonde, besloot Álex Ruiz van lucht te veranderen toen de kans zich voordeed om naast Juan Tello te concurreren.

Hij heeft gedurende dit veeleisende seizoen de baan gedeeld met ‘El Gato’, waarbij in totaal 34 evenementen zijn betwist tussen World Padel Tour en Premier Padel.

Juan Tello en Álex Ruiz zullen als het zesde paar starten in het volgende seizoen van Premier Padel

Hun beste resultaat was tijdens de Cervezas Victoria Málaga Open 2023, waar ze in een zeer gelijke finale vielen tegen de nummers één Agustín Tapia en Arturo Coello met 7-5, 7-6.

Na een moeilijk seizoen waarin het moeilijk was om het evenwicht te vinden op de 20×10 ondanks dat ze twee agressieve spelers zijn die de gaten goed dekken, hebben ze de deur niet gesloten om volgend jaar samen te blijven in Premier Padel.

Beste punten van Álex Ruiz

De ‘Captain America’ toont grote fysieke inzet en is een speler die bekend staat om zijn vermogen om te scoren vanaf het midden van de baan naar voren met zeer effectieve slagen.

Hoewel zijn zwakke punt de verdediging is, lost hij deze situaties op met slimme aanval beslissingen, vooral door smashes en spin shots die de bal ‘doden’ op de zijglas.

Adidas zet in op ‘Captain America’

Het prestigieuze merk heeft een overeenkomst met Álex Ruiz bereikt om een sponsoring te activeren die sinds het begin in 2016 niet is onderbroken.

Samen met iconen als Alejandro Galán en Martita Ortega, is de speler uit Malaga een van de zichtbare gezichten van Adidas Padel, die ook zijn verhaal als topatleet met een chronische ziekte zoals diabetes type 1 heeft willen delen.

 

Bovendien is het opmerkelijk dat hij concurreert met de mythische lijn van rackets Adipower; dit 2024 met de vernieuwde Adidas Adipower Multiweight CTRL 3.3, een model dat alle voorwaarden verzamelt om elk punt op de 20×10 te domineren.

Adidas Adipower Multiweight CTRL 3.3 2024
AANBIEDING: 399,91 €
PVP: 400,00 €

  • Vorm: Rond
  • Spel: Controle
  • Gewicht: 355-365 gram

Adidas Adipower Multiweight CTRL 3.3 2024

De controleversie van de Adipower lijn heeft een ronde vorm en een sweet spot in het midden om controle en kracht bij elke slag te bevorderen.

Het is een elegant racket met een medium balans dat net als de Multiweight 3.3 ook beschikt over het Weight & Balance systeem geplaatst in het hoofd en de rand, met de mogelijkheid om tot negen gram het gewicht en balans van het racket aan te passen.

Doordat het gemaakt is van koolstof van de hoogste kwaliteit, kenmerkt dit model zich door zijn weerstand, duurzaamheid en stijfheid, en beschikt het ook over rubber van hoge dichtheid om te helpen bij het leveren van nog meer kracht in de slagen.

Palmares en successen van Álex Ruiz

De 29-jarige drive speler weet al wat het betekent om belangrijke titels te winnen in de World Padel Tour en vertegenwoordigend voor het Spaanse team.

Het hoge niveau getoond door Agustín Tapia en Arturo Coello, de ‘Superpibes’ en Alejandro Galán en Juan Lebrón gedurende dit seizoen hebben het onmogelijk gemaakt voor ‘Captain America’ om metaal aan te raken in 2023, waardoor hij die taak nog te volbrengen heeft in de nieuwe circuit dat de rechten van de World Padel Tour heeft verworven.

De speler uit Malaga heeft gedurende zijn carrière deze titels gewonnen:

Datum Toernooi Partner / Team
2021 Wereldkampioenschap voor Teams Spaans Padel Team
2021 Sardegna Open Franco Stupaczuk
2021 Open van Mexico-Stad Franco Stupaczuk
2016 Lissabon Challenger Matías Marina
2015 Córdoba Challenger Matías Marina